Hallonmunköl- och dubbelchokladpannkakor (phew)!

Det blir bara pannkaka, ölpannkakor, amerikanska pannkakor

Var i Helsingfors och kom hem med en flaska Musta Munkki, en stout med smak av donut – eller hallonmunk närmare bestämt. "Drick den tillsammans med något chokladigt, typ en mörk chokladkaka", hälsade han som hade kommit på idén att mula ner hallonmunkar i mäsken och var den som hade vänligheten att sticka till mig flaskan.
När jag knåpade med pannkaksboken experimenterade jag med öl (i pannkakorna) en hel del utan att bli helt nöjd. Men den här nattsvarta stouten fick mig att vilja gå påt igen.
Jag utgick från mitt standardrecept på amerikanska pannkakor och ersatte hälften av vätskan med Musta Munkki, och en del av mjölet med kakao. Ökade sockermängden lite för att möta bitterheten i kakaon och ölen. Och hade i generöst med hackad, mörk choklad.
Stekte.
Drack en klunk eller två.
Lyssnade på Vasas flora och fauna.
Och serverade sedan härligheten med hallon, kakao nibs (för crunch) och lakritssirap eftersom choklad+hallon+lakrits ju är en trio från himlen. 
Resultatet? Jovars, inte pjåkigt. Mustigt. Aningen bittert, så har man problem med beska och vill kombinera kakao+öl får man inte vara blyg med sockret. Men gillar man så kallad "vuxen smak" är chokladpannkakor+stout en vinnarkombo.

Dagen efter hällde jag slatten i en neutral amerikansk pannkakssmet, vilket visade sig vara en ännu bättre idé. För nu fick ölen kliva fram och ta plats, utan konkurrens av kakaon. Och ge pannkakorna en angenäm smak av lakrits, hallon och rostad malt. 

Tips! Har du ingen stout hemma, bara påskmust, kan jag tänka mig att den gör sig minst lika bra i pannkakssmeten.

Det blir bara pannkaka, ölpannkakor, amerikanska pannkakor
IMG_0210-5.jpg
Musta Munkki, Det blir bara pannkaka, amerikanska pannkakor