The Apple Pancake

IMG_3967-5 Det är hög tid att vi pratar om Äpplepannkakan. Inte vilken äpplepannkaka som helst, utan The Ultimate Äpplepannkaka. Den serveras på The Original Pancake House, en kedja med flera restauranger runtom i USA. De har en rad olika pannkakor på menyn (svenska, bovete, surdegs etcetera) men signaturrätten är Apple Pancake.Den vinner inga skönhetstävlingar. Här snackar vi insida och djup, inte yta. Vi snackar ett berg av granny smith-äpplen, dränkta i kanel, smör och socker, omslutet av något som närmast kan liknas vid en extra fluffig ugnspannkaka. Vid mitt första besök på The Original Pancake House, strax utanför Los Angeles, hade jag med mig en tjej som brukar kalla sig äpplekakakans motsvarighet till tennisens Björn Hellberg. Det hon inte vet om äpple och kanel är inte värt att veta. Efter första tuggan sa hon att hon hade dött och vaknat i pannkakshimlen. Ett par tuggor senare hade hon blivit stum. Och efter att ha ätit halva gick hon in i väggen. När vi vaknat upp från vår pannkakskoma stapplade vi ut ur restaurangen med resterna i en doggybag. De räckte hela vägen till Grand Canyon. IMG_3987-5 IMG_3975-5 Här finns receptet. IMG_3985-5 Vanliga amerikanska pannkakor serveras med två olika sorters smör, sirap och blåbär. Men de spelar i en helt annan liga än Äpplepannkakan.