En landskapsrätt som är lätt som en plätt

_MG_2632-5 Raggmunkar har ett oförtjänt dåligt namn, så jag väljer att kalla mina för potatisplättar – eller miniraggisar? Eller waggmönk, som den öschöte jag är. Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt, så det är förstås skamligt att jag inte har sjungit potatispannkakans lov förrän nu. Raggmunk görs på råriven potatis och är som en blandning av råraka och pannkaka. Den ska vara frasig i kanterna och tunn som en spetsduk.Den serveras traditionellt med lingon och fläsk, men är också den perfekta basen för den som har varit ute i skog och mark (eller på torget) och fått med sig trattkantareller och lingon hem.

Gör så här: - Marinera lingonen i honung. - Stek miniraggisar i plättlagg. Obs! Snåla inte med smöret och stek tills de blir knapriga i kanterna. - Stek kantarellerna, salta och peppra. - Montera anrättningen genom att toppa miniraggisarna med getost, kantareller, lingon (och en kvist persilja om du vill göra dig till). - Ät med händerna. _MG_2598-5 Skippa gaffeln. _MG_2627-5 "Pärapannkaka å kröse, dä ä gött dä", som den östgötska drängen sa.