Pannkaks-ABC: B som i Bonaire

_MG_2078-5Bonaire är B:et i ABC-öarna (Aruba, Bonaire, Curacao). Här finns inga stora köpcenter, inga världskända stränder. Här finns bara flamingos, holländska konstnärsbohemer och dykare. Bonaire är ett av världens främsta dykresmål. Alla som reser hit håller sig under ytan – vilket gör att man aldrig ser några andra turister. Öns största original är Captain Don, en hippie från Kalifornien som strandade på Bonaire under en seglats någon gång på 60-talet. Han drog i gång dykturismen på ön och många år senare miste han ena benet i en dykolycka. Numera glider han runt i en rullstol, med ett gevär hängande på sidan, och drar gamla pirathistorier._MG_2172-5Ön har inga stora sevärdheter. Vill man lära sig mer om öns historia kan man besöka Magazina di rei, ett slags karibiskt mini-Skansen. Det är ett sött, men ganska sömnigt friluftsmuseum. Rundturen avslutas i baren, med färsk limejuice – och pumpapannkaka! _MG_2031-5 _MG_2029-5 Jag minns det som att den där pumpapannkakan, serverad au naturel på en bit hushållspapper, och den kalla limejuicen, serverad i en liten plastmugg, var något av det bästa jag någonsin har inmundigat. Pannkakan var fortfarande varm, smakade kanel och lagom sött. Den var en effektivare humörhöjare än knark. Och förvandlade plötsligt resten av ABC-luffen åt en desperat jakt på nästa fix.

_MG_2032-5 _MG_1943-5 _MG_1919-5 _MG_1967-5 _MG_2142-5