Pannkaks-ABC: A som i Aruba

_MG_3518-5 Den karibiska ön Aruba är amerikanarnas Gran Canaria. Här finns allt som amerikaner gillar: stora köpcenter, stora hotell, stora stränder, artificiella drinkar, snabbmatskedjor, hawaiiskjortor.

Här finns också Eagle Beach, en lång, vit strand som brukar finnas med på listor över världens finaste stränder. _MG_1679-5

Mitt på stranden ligger Bucuti Beach Resort. Det bästa med att bo här (förutom att det är krypavstånd till det karibiska havet) är att man möts av en pannkakskock i frukostmatsalen varje morgon. Hon steker tjocka, småsega amerikanska pannkakor och pimpar dem med olika fyllningar. Ena morgonen kan det vara banan, nästa choklad osv.

Efter en veckas pannkaksfrossande hade jag och pannkakskocken blivit bästa vänner. Sista dagen bad jag om receptet på hennes magiska pannkakor. Hon försvann ut i köket – och kom tillbaka med Aunt Jeminas pannkaksmix. Det kändes otippat. Men jag antar att hon hade läst Musse Piggs glada kokbok. Och lärt sig att inte krångla till det i onödan.

_MG_1681-5Arubianerna(?) har också en egen pannkaka, pan bati. Den görs på majsmjöl och äts ofta som en sidorätt eller i stället för bröd. Pan bati smakar aningen sött och påminner lite om ett av soul food-kökets stapelvaror: majsbröd. _MG_0930-5Utanför ön ligger en annan ö, Renaissance Island. Där finns inga pannkakor. Men jättemånga rosa flamingos. De och varanerna är öns enda invånare. Men varje dag kommer skeppslaster med turister dit och håller dem sällskap._MG_3481-6 Flamingo Beach, Renaissance Island, Aruba.